miercuri, 10 august 2011

LEGEA CRIMINALISTULUI PRIVAT... O FATA MORGANA... LA NOI?



Nu demult, DESTINUL a vrut sa ma duca in lumea nevazutilor "COLUMBO". Viata adeseori ne arata o fata  nestiuta si nevazuta, de catre noi simplii muritori. Am sa incerc sa va dau cateva exemple de oameni... de "COLUMBO" autohtoni, care se tot lupta cu inertia autohtona si incearca sa impuna... da, ati citit bine...sa IMPUNA legea CRIMINALISTULUI PRIVAT!
Viata asta,pe care unii o traim, iar altii mimam ca o facem...se leaga de un astfel de proiect....
Primul exemplu:

CATALIN GRIGORAS in prezent, profesor la University Denver of Colorado.... mi-a marturisit ca:
"DACA AS DA TIMPUL INAPOI, DAR CU EXPERIENTA ACTUALA, MI-AS REZERVA MAI MULT TIMP SA CONVING OAMENII DE NECESITATEA UNEI REFORME REALE, PROFUNDE A SISTEMULUI ROMANESC DE EXPERTIZE CRIMINALISTICE."



   
 SI MI-A RASPUNS LA CATEVA INTREBARI:



    ESTE NECESAR, SAU NU, UN STATUT PENTRU EXPERTUL CRIMINALIST INDEPENDENT? SI DACA DA , DE CE?
Dupa cum se observa din practica CEDO, a Tratatului de la Lisabona, Statutul Curţii Internaţionale de Justiţie , dar si din legislatiile tuturor tarilor membre UE, expertul este un colaborator ocazional al justitiei, are calitatea de martor expert, sau martor stiintific si este ales de catre parti, sau desemnat de catre organele justitiei; si nu este impus de catre Ministerul Justitiei.
Astfel, este evident ca, pentru martori nu se potemite statute speciale.Exceptii ar putea fi considerate in institutiile statului, precum M.I.; SRI; M.J, si care au statute speciale. In ceeea ce priveste expertul criminalist independent, in SUA, sau U.E acesta este in general, fie profesor universitar, fie specialist la diferite firme si nu este autorizat de cate MJ, sau alte structuri executive ale puterii.
Institutia expertului criminalist este imperios necesara in Romania,unde expertiza criminalistica reprezinta un monopol al statului, instaurat de catre regimul comunist inca din 1956.
In, ultimii ani au aparut situatii de expertize criminalistice contradictorii, efectuate de catre experti angajati ai MJ, care in urma analizarii cu aceeasi aparatura si pe baza acelorasi probe au emis concluzii diferite, fara fundament stiintific.Au aparut deasemenea situatii anulate de catre instanta, deoarece angajatii MJ s-au intalnit "tete a tete" cu expertul unuia dintre parti, presiuni asupra unuia dintre expertii MJ, etc.De asemenea, s-a ajuns in situatia absurda, ca institutiile statului sa nu aiba facilitatile necesare de a efectua niste expertize, asta in timp ce statul detine monopolul si nu permite experti independenti; iar prin propuneri legislative cel putin ilare, sa incerce perpetuarea sistemului actual.Iar, ca orice monopol de stat are carentele previzibile unui sistem lipsit de transparenta si de concurenta.



CE INSEAMNA ACUM INEC-UL, PENTRU DUMNEAVOASTRA?
A fost o experienta interesanta, in care am avut ocazia sa pun in aplicare, pentru justitia din Romania, metode moderne de expertiza si programe de calculator si baze de date dezvoltate in premiera mondiala in tara noastra.Am avut ocazia sa observ cum se fac presiuni sau interventii in anumite dosare pentru ca expertiza sa fie favorabila uneia dintre parti, cum functioneaza; sau mai bine zis cum nu functioneaza sistemul din Romania, cum se sustrag, sau se falsifica documente pentru a santaja, sau compromite expertii incomozi care au refuzat sa intre in cooperativa.

STIU CA ATI AJUNS SA IESITI DIN SISTEM; DE CE?

In primul rand, pentru a ramane intr-un sistem, inseamna sa simti ca acesta are nevoie de tine.In cazul meu am observat ca, actualele conduceri ale MJ si ale INEC nu au nevoie de serviciile mele, ci de servitori obedienti unor grupuri de interese, expertize cu concluzii impuse si multe alte anomalii.

SPUNETI-NE MAI MULTE LUCRURI DESPRE COLABORAREA DUMNEAVOASTRA CU UNIVERSITATEA DIN DENVER?!

Sunt profesor asistent la University of Colorado Denver, unde predau FORENSIC MEDIA, adica forensic audio, video, image, media si IT.De asemenea coordonez traininguri pentru experti din SUA si din alte tari.Fac cam tot ceea ce am incercat sa implementez in Romania, dar persoane obtuze si vexate; iresponsabile din cadrul INEC si MJ nu numai ca nu au aprobat , dar au si blocat; desi fondurile erau din partea U.E.

Un comentariu:

  1. interesanta abordare, subiectul este insa mult mai stufos!.... astept o revenire.... daca nu va dau eu...IDEI!

    RăspundețiȘtergere